17 Mayıs 2024 Cuma

Cinsel taciz faili kamu görevlisi olduğu için tutuklanmadı

Milli Eğitim Müdürlüğü Özlük Bölümü Şefi olan ve iki yıl boyunca C.K. isimli kadına cinsel saldırıda bulunan M.Y. hakkında açılan davada mahkeme kamu görevlisi olduğu için tutuklama talebini reddetti.
Diyarbakır Milli Eğitim Müdürlüğü'nde çalışan C.K. isimli kadın 6 Ağustos 2016 gecesi karakola giderek, bir kişinin kendisine cep telefonu üzerinden taciz ettiğini bildirdi. Şikayetin ardından soruşturma başlatan savcılık Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'ndan C.K.'nın telefonuna gelen çağrıların dökümünü istedi. Gönderilen listede, C.K.'yı 2 ayrı numaradan arayan kişinin, Milli Eğitim Müdürlüğü Özlük Bölümü Şefi M.Y. olduğu tespit edildi.
 
İfadesi alınan C.K., daha önce Özlük Şubesi'nde görev yaptığını, şefi olan M.Y. isimli erkeğin kendisini sistematik cinsel tacize maruz bıraktığını fakat kanıt olmadığı için şikayetçi olamadığını söyledi. İfadesi alınan M.Y. ise olayı yalanladı ve C.K. hakkında şikayetçi oldu.
 
Olaydan bir yıl sonra soruşturmayı tamamlayan savcılık, M.Y. hakkında “Cinsel taciz” suçundan 3 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı. İddianamede, M.Y.'nin numarasını gizlemek suretiyle, mağduru arayıp taciz ettiği belirtilerek C.K.'nın da ifadelerine yer verildi. İddianame Diyarbakır 11. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.
 
'İKİ YILDIR TEK BAŞIMA MÜCADELE EDİYORUM'
 
C.K. ayrıca BİMER'e gönderdiği dilekçede sistematik cinsel tacize maruz bırakıldığını belirterek, "Şikayet edince bahaneyle başka kuruma gönderildim. 2 yıldır haklılığımı ispatlamak için tek başıma mücadele ediyorum. Artık dayanamıyorum. Başıma bir şey geleceğinden korkuyorum. Kendimi çaresiz ve yalnız hissediyorum. Bakanlığın, olayı araştırmasını ve arkamda durmasını istiyorum. Tüm kadınlar adına bu mücadeleyi veriyorum" dedi.
 
Diyarbakır 11. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen ilk duruşmaya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü avukatı müdahil oldu. Duruşmada tutuksuz yargılanan M.Y. ifade verdi. Sanık M.Y., C.K.'yı gizli numaradan aradığını kabul ederek, kendisini aklamaya çalıştı. 
 
'MÜDÜR YARDIMCISI OLAYIN ÜSTÜNÜ KAPATALIM DEDİ'
 
İfade veren C.K. ise şikayetin ardından M.Y. tarafından tehdit edildiğini, durumu Milli Eğitim Müdürü ve yardımcılarına bildirdiğini ancak sanık M.Y.'yi savunduklarını belirtti. C.K., "Hepsi sanığı koruma altına aldı. Müdür yardımcısı A.G.'ye taciz olayını anlattım. 'Kulağını çekeceğiz. Seni başka okula gönderelim. Olayın üstünü kapatalım' dedi. Ama ben bunu kabul etmedim" şeklinde konuştu. 
 
Duruşmada söz alan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı avukatı Remzi Atalay, sanığın eyleminin “Cinsel taciz” değil, “Cinsel saldırı” olduğunu belirterek, dosyanın Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesini ve sanığın tutuklanmasını istedi. Avukatının talebi üzerine sanığın “Cinsel saldırı” suçundan ek savunmasını alan mahkeme, M.Y.'nin kamu görevlisi olmasını gerekçe göstererek tutuklama talebini reddetti. Duruşma ileri bir tarihe ertelendi.