17 Mayıs 2024 Cuma

CHP'li Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, WhatsApp mesajı ile işçileri işten attı

CHP'li Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nde özel güvenlik görevlisi olarak çalışan 12 işçi, hak aradıkları için bayram öncesinde Kod-46 ile işten çıkarıldı. İşçilere, işten çıkarıldıkları WhatsApp mesajı ile bildirildi.

CHP'li Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nde 2015'ten itibaren özel güvenlik görevlisi olarak çalışan 12 işçi, hak aradıkları için bayram öncesinde Kod-46 ile işten çıkarıldı. İşçilere, işten çıkarıldıkları WhatsApp mesajı ile bildirildi.

İleri Haber'de yer alan haberde; belediyede 2015'te güvenlik personeli olarak işe başlayan 12 işçinin sözleşmesinin bitimine 19 ay kala bağlı oldukları güvenlik firması ile belediye arasındaki ilişki kesildi.

Yaklaşık 20 gün sonra üst işveren olan Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından işçilerin başka bir özel güvenlik firması ile anlaşma imzalaması istendi. 2017'deki bu değişiklik ile yeni sözleşmede işçilerin maaşı 800 ile 1000 lira arasında aşağı çekildi.

'GEÇİCİ OLDUĞU' SÖYLENDİ
İşçilere bu durumun geçici olduğu, birkaç ay sonra şartların yine eski seviyede olacağı söylendi. Fakat aylar geçmesine rağmen bir değişiklik olmadı. İşçiler, yarım kalan sözleşmelerinden doğan hak kayıplarını sorduğunda, o haklar için dava açılması gerektiği tavsiye edildi. Bu uyarıyı dikkate alan işçiler, gasp edilen hakları için dava açtı.

WHATSAPP MESAJI İLE İŞTEN ÇIKARILDILAR
Bunun üzerine belediye, emekçileri "işverenin güvenini kötüye kullanma" iddiasıyla 8 Temmuz'da, Kod-46 ile sözlü ya da yazılı bir uyarıda bulunmadan tazminatsız olarak işten çıkardı. Karar, işçilere WhatsApp mesajı yoluyla iletildi.

MAĞDURİYETLERİNİ DİLE GETİRDİLER
Geçen hafta Kapaklı ilçesinde bir basın açıklaması yapan emekçiler yaşadıkları mağduriyeti kamuoyuna duyurdu. İşçilerden Gökmen Karagöz "Odağında insan olan, sosyal demokrat olan, emekten yana olan CHP'li Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin, bize uygun gördüğü bu muamelesi bizleri derinden yaralamıştır" dedi, açıklamada şunları vurguladı:

"Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından biz 12 personelin bu şekilde çıkarılması bir demokrasi ayıbıdır. Nüfusunun dörtte üçünün ücretli olduğu bir ülkede emeğin hakları yok edilerek demokrasinin var edilmesi mümkün değildir. CHP'li Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından sergilenen hak arama özgürlüklerine yönelik bu baskıcı tutumlar, ülkemizdeki demokrasi arama mücadelesine vurulmuş bir darbedir. Bugün Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'nin bizlere yaşattıkları, aslında tüm işçi sınıfının meselesidir."