Ceylan Yayınları editörü Polat hakkında tahliye kararı

Aylardır "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutsak yargılanan Ceylan Yayınları editörü Polat, ilk duruşmada tahliye edildi. Duruşma, 3 Temmuz'a ertelendi.
Ceylan Yayınları editörü Hasan Polat'ın "örgüt üyeliği" iddiasıyla tutuklu yargılandığı davanın ilk duruşması, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 24. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
Çok sayıda kişinin izlediği duruşma, kimlik tespitiyle başladı.
Ardından savunma yapan Polat, savcılığın ve polisin olağan şüpheliden olağan suçlu yaratmaya çalıştığı bir durumla karşı karşıya olduğunu belirti. Polat, 30 yıl hapis yattıktan sonra 2021'de tahliye edildiğini ve o günden beri devletin denetiminde, istihbarat tarafından izlenmekte olduğunu belirtti.
2025'in ocak ayında kendisi aile fertlerini ziyaret etmek ve Ceylan Yayınları'nın söyleşi-imza programına katılmak için yurt dışındayken evine baskın düzenlendiğini ve evinin arandığını anlatan Polat, "Bu durumu ailem ve avukatım aracılığıyla öğrendim. Programım var, bu programım bittiğinde dönüp bu iddialarla yüzleşmek için geleceğim dedim. Avukatımdan bu konuda başvuruda bulunmasını talep ettim. 10 Mart günü kendi isteğimle, arandığımı, yakalama kararının kalkmadığını bilmeme rağmen Türkiye'ye döndüm ve havaalanında gözaltına alındım" dedi.
'NEYLE SUÇLANDIĞIMI HAKİMLİĞE ÇIKARILANA KADAR ÖĞRENEMEDİM'
Ertesi gün savcılığa çıkarılmayı beklediğini ancak gözaltı süresinin uzatıldığını, sonrasında savcılığın ifadesini almadan onu tutuklamaya sevk ettiğini ve neyle suçlandığını hakimliğe çıkarılana kadar öğrenemediklerini belirten Polat, "Benden bir suçlu yaratmak için bir iddianame kurgulanmış" dedi.
Yazar ve editör olarak Ceylan Yayınlarında çalıştığı 4 yıllık süre boyunca çok sayıda siyasi partinin, sendikanın, demokratik kitle örgütünün sayısız kongre, konferans, panel, söyleşisine katıldığını aktaran Polat, Ezilenlerin Sosyalist Partisi'nin (ESP) 4. Olağan Kongresi'ne de davetli olarak katıldığını belirtti. Bu kongrenin herkese açık çağrısının yapıldığını aktaran Polat, Atılım gazetesinin 30. yıldönümü sebebiyle düzenlenen piknik ve konsere de benzer şekilde katıldığını belirtti.
'AMAÇ SUÇLU YARATMAK'
Atılım gazetesinin basımı ve dağıtımına ilişkin iddialara işaret eden Polat, Ceylan Yayınevi olarak başkaca sol, sosyalist yayınevleriyle dayanışma içerisinde olduklarını ve bu kapsamda Atılım gazetesinin dağıtımına yardımcı olduğunu ifade etti.
Sosyalist bir dünya görüşüne sahip olduğunu ve bu nedenle yaşamını yitiren sosyalistlerin mezarlarını ziyaret ettiğini belirten Polat, "Savcının hazırladığı iddianame tümüyle belli şeyleri seçmek üzerine kurulmuş, burada amaç suçlu yaratmak olunca örneğin 5 ay, 6 ay izleme, fiziki takip ve telefon izlemesi kararı alınmış, bunun içerisinde sadece bir tape var ve diğer tüm deliller açık kaynaklardan toplanmış" dedi.
'CIMBIZLAMAK KOMPLOCU BİR YÖNTEMDİR'
"Savcı bir örgüte bağlamak istiyor ama örgüte doğrudan bağlayamadığı için de yasal partileri basamak olarak kullanıyor, seçtiklerini cımbızlıyor. Bu komplocu bir yöntemdir, kumpas yöntemidir. Her bakımdan zararlı, hukukun sağlığını bozan, hukuku kirleten bir yöntem" ifadelerini kullanan Polat, çalışanı olduğu Ceylan Yayınevi'nin kendisinin gözaltına alınmasına ilişkin paylaşımının dahi suç olarak kabul edildiğine işaret edildi.
"İddianame her yönüyle sağlıksız, içerik bakımından, hukuk tekniği bakımından, maddi hatalarıyla bir felaket ve kanıtsız, desteksiz. Bu bakımdan benim sadece 30 yıl hapiste yatmam, sosyalist düşüncede ve yaşamda ısrar etmem ve bir yazar olarak bunu hayatın doğal akışı içerisinde göstermem başlı başına suç oluyor, belki de varlığım suç oluyor" diyen Polat, yurt dışında kalma imkanı olduğu halde kendisinden emin olduğu için geri döndüğünü vurgulayarak, tahliyesini ve beraatini istedi.
3 TEMMUZ'A ERTELENDİ
Savcı, Polat'ın tutukluluğunun devamını istedi. Ardından Polat'ın avukatı savunmasını yaptı. Mahkeme heyeti, Polat'ın tahliye edilmesine karar vererek, duruşmayı 3 Temmuz'a erteledi.