16 Nisan 2024 Salı

ÇEVİRİ - Boris Johnson'un işçi sınıfına mesajı: Dışarıda iyi şanslar*

Boris Johnson'ın televizyondaki seslenişi bir milleti şaşkına çevirdi, ancak netliğinden şüphe edilemeyecek bir mesaj vardı. Orta sınıf bir mesleğiniz varsa evde güvenle çalışmaya devam edebilirsiniz ve boş zaman, egzersiz veya güneşlenmek için dışarı çıkıp çıkmayacağınız tamamen size bağlıdır. Diğer herkes için ise, işe geri dönme zamanı ve iyi şanslar!

Milyonlar işe geri dönmeye 'teşvik' edildikçe, evde kalabilenler ile kalamayanlar arasında göze çarpan bir ayrım ortaya çıktı.

Boris Johnson'ın televizyondaki seslenişi bir milleti şaşkına çevirdi, ancak netliğinden şüphe edilemeyecek bir mesaj vardı. Orta sınıf bir mesleğiniz varsa evde güvenle çalışmaya devam edebilirsiniz ve boş zaman, egzersiz veya güneşlenmek için dışarı çıkıp çıkmayacağınız tamamen size bağlıdır. Diğer herkes için ise, işe geri dönme zamanı ve iyi şanslar!

Herkesin karşılayabileceği kadar özgürlüğü olduğuna inanan Muhafazakar özgürlükçüler ve savunmasız ve yaşlı insanların hayatlarından çok, kar marjlarıyla ilgilenen zengin muhafazakar destekçileri, bütün halkın aksine, eve kapanmaktan bıkmışlardır. Ve bunun sonucu; Johnson'ın karmaşık uzlaşısı -Pazar gecesi ulusa hitap ettiği gibi- evinde çalışamayanların işe geri dönüşünü "aktif teşvik etmek" oldu. Yöneticiler değil, fabrika çalışanları; muhasebeciler değil, temizlikçiler.

Koronavirüs bir sınıf sorunudur. İnsanların sınıf veya etnik kökenlerine bakmaksızın kurbanlarını rastgele seçen bir ölüm meleği değildir. Yoksul İngilizler arasında bulunma olasılığı daha yüksek sağlık sorunları olanları hedeflemektedir. Çalışma yaşamında insan teması kaçınılmaz bir zorunluluk olanların aksine, gelirini Zoom kullanarak oturma odalarında elde edebilenleri büyük ölçüde es geçti.

Ulusal İstatistik Dairesi'nden alınan son rakamlara göre, çalışma yaşındaki en düşük ölüm sayısı profesyonel meslek sahibi olan erkekler arasında görüldü; en yüksek ölüm oranı ise düşük vasıflı temel mesleklerde çalışan erkekler arasında oldu. İstatistikleri daha da karıştırırsanız en fazla etkilenenler arasında taksi şoförleri, otobüs şoförleri, güvenlik görevlileri, şefler ve bakım çalışanları yer aldı. 20 Nisan'a kadar 200'den fazla inşaat işçisi öldü ve bir sendikacının söylediği gibi: "Bunların kaçı o lüks daire, perakende ünitesi, futbol stadyumu veya otel için öldü?"

Zaten keskin bir etnik bölünme olduğunu öğrenmiştik: örneğin, siyah insanların koronavirüsten ölme olasılığı beyaz insanlardan dört kat daha fazla. Dolayısıyla sınıf ve ırk İngiliz toplumunda kesişmektedir: renkli insanlar orantısız bir şekilde en düşük ücretli işlerde yoğunlaşırlar. İngiliz işgücünün % 11'i BAME (Siyah, Asyalı, Etnik Azınlıklar -çev.) iken, bu rakam taksi şoförlerinde ve genel şoförlerde % 44'e, güvenlik görevlilerinde % 32'ye, otobüs ve tur otobüsü sürücülerinde ve bakım işçilerinde % 19'a yükseliyor. Yoksulluk ve ayrımcılığa en fazla maruz kalan bu işçilerin bazıları, yine potansiyel olarak ölümcül virüse de en çok maruz kalanlar arasında oldular.

İngiliz işçi sınıfından daha fazla insan gelir üretici olarak işlevlerine geri dönmeleri emredildiğinde, bu salgının sınıf etkisi daha da artacaktır. Toplu taşımayı kullanmaktan kaçının önerisinde bulunuyor başbakanımız, ancak bu, neredeyse hepsinin arabaya sahip olduğu yüksek gelirliler için kolay bir şey, yarısından fazlasının araca sahip olmadığı yoksullar için değil. İyi gelirlilerin çocukları sadece kenar bahçelerinde eğlenmekle kalmaz, aynı zamanda Peak District veya Broads'a araba yolculuğunun tadını da çıkarabilirler; ancak yüksek apartmanlara ve aşırı kalabalık belediye konutlarına sıkışmış kent yoksullarının birçoğunun bu seçeneği yoktur.

Şimdi her seferde sadece bir arkadaş veya akrabamızla dışarıda buluşabileceğimiz söylendi, yani sadece açık alanda ve sosyal mesafeyi koruyarak. Bu kuralı ihlal etmek para cezasıyla da sonuçlanabilir. Öyleyse, dışarıda eğlence amaçlı çok sayıda insanın bir araya gelişini yasaklarken, çok daha kalabalık insanları birbirine yakın, iç mekanlarda çalışmaya zorlamanın nasıl bir mantığı olabilir? Çıkarılabilecek tek sonuç, işçi sınıfının sağlığı ve hatta yaşamı kar marjları ve hissedar getirileri gibi büyük emeller için gözden çıkarılabilir.

Artık Muhafazakâr partinin geçen yılki seçimlerde sandalye kazandığı Kırmızı Duvar'ın** pazarlandığı "mavi yakalı Muhafazakarlık"ın ne anlama geldiğini biliyoruz. "Temkinli ol"*** "ancak karşılayabiliyorsanız evde kalın" anlamına gelir. Bu, sözle dile getirilmese de gerçekte "orta sınıfın hayatını kurtarmak"dır. İşçiler, iyi gelirlilerin servetlerini korumak için güvenliklerini riske atarken, onlar korunaklı kalmaya devam edecekler.  Sınıflı toplum hükmünü sürmekte, morgda bile.

* Owen Jones tarafından kaleme alınan 12 Mayıs tarihinde The Guardian gazetesinde yayınlanan makaleyi Tekin Göçer ETHA için çevirdi. (https://www.theguardian.com/commentisfree/2020/may/12/boris-johnson-working-class-good-luck)
** Kırmızı Duvar terimi, geleneksel olarak İşçi Partisi'nin güçlü olduğu yerler için kullanılmaktadır.
*** İlk dönem "Evde Kal" sloganını kullanan Muhafazakar hükümet, coranavirüs önlemlerinin gevşetilmesiyle birlikte "Temkinli Ol" sloganını kullanmaktadır.