18 Mayıs 2024 Cumartesi

Çepni: 10 mezundan 4'ü işsiz 

Meclis Genel Kurulu'nda konuşan HDP Milletvekili Murat Çepni, Türkiye'de eğitimin sistematik bir saldırı altında olduğunun altını çizdi. Çepni, mezun olan öğrencilerin iş bulamadıklarını da ekledi. 

Hakların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Çepni, Meclis Genel Kurulu'nda konuştu. Türkiye'nin en temel problemlerinden bir tanesinin işsizlik ve en çok etkilenen kesimlerin başında da gençliğin olduğunu kaydetti. 

Üniversite mezunları açısından bu sorunun kangrene dönüştüğünü belirten Çepni, "Türkiye'de üniversite sayısı artıyor. Tıpkı AKP'nin ‘Ekonomi büyüyor' dediği gibi, evet, Türkiye'de üniversite sayıları artıyor fakat üniversite ve üniversite kültürü küçülüyor. Her 10 üniversite mezunundan 4'ü işsiz durumda" dedi.

Türkiye'de eğitim sisteminin sistematik bir saldırı altında olduğuna dikkat çeken Çepni, bu saldırının bir taraftan üniversitelerin içinin boşaltılması, geleceğin antidemokratik bir muhtevada iktidarın arka bahçesi haline getirilmesi saldırısı; bir taraftan da üniversitede gelişen özgür düşünceye karşı, akademik demokratik üniversite, özerk demokratik üniversitesi mücadelesine karşı da çok sistematik bir saldırı gerçekleştirildiğini dile getiren Çepni, "Boğaziçi'nde kayyum rektöre karşı mücadele veren üniversite öğrencilerine karşı geliştirilen saldırılar bunun en tipik son dönem örnekleriydi. Şimdi, tabii üniversite mezunları işsizler ve çoğu da bitirdiği bölüm dışında başkaca işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar. Bunlar nedir? Mesela diyelim ki motorlu kuryelik yapıyor üniversite mezunları ya da marketlerde çalışan işçi hâline geliyorlar ya da -en son yine gündemimize gelen- atık kağıt işçisi olarak çalışmak zorunda kalıyorlar. Yani üniversite mezunları kendi bitirdiği bölümlerde çalışamaz haldeler. Başka bir iş kolunda çalışıyorlar fakat orada da yine açlığa mahkum ediliyorlar. Atık kağıt işçilerinin karşı karşıya kaldığı saldırılar buna tipik bir örnektir. Yani üniversiteyi bitiriyor, bitirdi anında işe giremiyor, başka bir alanda çalışıyor, orada da sarayın saldırılarına maruz kalıyor" ifadelerini kullandı. 

Son dönemde yaşanan yurt sorununa dikkat çeken Çepni, şöyle devam etti: "Örneğin, üniversite bitiriliyor, sonrasında KYK bursları faiziyle geri isteniyor öğrencilerden. Tabii orada da KYK yurt meselesi çok sayıda gündeme geldi. Burada da yine artan yurt sayısıyla AKP övünüyor fakat orada gerçekler şöyle: AKP gençliğini yaratmak, dinci, kinci bir nesil yaratmak açısından esasen özel yurtlara, vakıf yurtlarına öğrenciler yönlendirilmeye çalışılıyor. Tekrar gündeme geldi bunlar, burada tabii şunu da söylüyoruz: Güvenlik soruşturmaları kaldırılmalıdır. Yine KYK borçları tümden silinmelidir ve üniversite gençliğinin en temel sorunlarından bir tanesi olan atanmayan öğretmenlerin sorunu çözülmelidir, öğretmenler atanmalıdır.

Hem atanmayan öğretmenleri hem de işsizlik girdabı içerisinde ayakta kalmaya çalışan başta atık kağıt işçileri olmak üzere tüm arkadaşlarımızı buradan selamlıyoruz."