16 Mayıs 2024 Perşembe

Çağın direnişi 8 Mart ruhuyla birleşti

Efrin'de TSK'nın yoğun saldırıları, kadınları sokaklara çıkmaktan alıkoymadı. Kent merkezinde sokağa çıkan binlerce kadın, 8 Mart'ı kutlarken, zafer sözü verdi.
Efrin'de kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne savaşla girdi. Ancak TSK'nın yoğun saldırıları, kadınları sokaklara çıkmaktan alıkoymadı. 
 
Binlerce kişi Efrin merkezinde düzenlediği yürüyüşle 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı. Eyleme Cizire, Kobanê, Rakka, Lübnan ve Filistin'den gelen kadınlar da katıldı. 
 
Sabahın erken saatlerinde Newroz Meydanı'nda bir araya gelen kadınlar, Efrin direnişinde yaşamını yitiren YPJ savaşçılarının fotoğraflarını taşıdı. 
 
Yürüyüşe Kuzey Suriye Demokratik Federasyonu Eşbaşkanı Hediye Yusif, TEVDEM Yürütme Meclisi Eşbaşkanı Asya Abdullah, PYD Eşbaşkanı Ayşe Hüso, Kongre Star sözcüsü Evin Swed, Şehit Aileleri Kurumu, Kevana Zerin Kültür Merkezi, JAS, MLKP/KKÖ üyeleri de katıldı.
 
Yürüyüş Dersim Hastanesi önünde sona erdi. Direnişte yaşamını yitiren kadın savaşçılar anısına saygı duruşu yapılırken, Kuzey Suriye Federasyonu Eşbaşkanı Yusif, alanda toplanan binlere seslendi. 
 
EFRİN KADIN ÖZGÜRLÜĞÜNÜN TOPRAKLARI OLACAK
 
Yusif, şöyle konuştu: "Biz bugün özgürlük ve demokrasi mücadelesinin öncü kadınlarıyız. Biz öncü kadınların bize bıraktığı mirası sahipleniyoruz. Kobanê nasıl Arin Mirkan'ın öncülüğünde mücadele verdiyse, bugün de Efrin'de Avesta ve Barinlerin şahsında kadınlar mücadeleyi büyütüyor. Bugün Efrin'de 8 Mart ruhu ile çağın direnişini birleştiriyoruz." 
 
48 gündür kadınların öncülüğünde güçlü bir direniş sergilendiğini ifade eden Yusif, erkek egemen faşist zihniyete karşı, kadınların köleleşmesine karşı mücadele verdiklerini ifade etti. Yusif, "Efrin kadın özgürlüğünün toprağı olacak. Kadınlar olarak işgalci çetelere karşı direnmeliyiz. Özgürlük için işgale karşı direnmeliyiz. Fedai kadınlarımız burada, savaşçılarımız burada, direnen halkımız burada. Biz kadın iradesiyle işgali, Erdoğan'ın erkek egemen zihniyetini yeneceğiz" dedi.
 
DİRENİŞ KADINLARIN ÖNCÜLÜĞÜNDE KAZANACAK
 
Kongre Star Efrin Sözcüsü Mürşida Reşit de "Burada insanlığa karşı büyük bir suç işleniyor" dedi. Reşit, Efrin direnişinin kadınların öncülüğünde kazanacağını ifade etti.
 
Mitingde Güney Kürdistan, Filistin ve Lübnan'dan gelen kadınlar da konuşmalar yaparak, Efrin direnişini selamladı, kadınların 8 Mart'ını kutladı.