17 Mayıs 2024 Cuma

BTS demiryollarının özelleştirilmesine tepki gösterdi

BTS İzmir Şubesi, baskı, sürgünlere karşı Alsancak Garı önünde yaptığı eylemde demiryollarının özelleşirilmesine tepki gösterdi.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) İzmir Şubesi, baskı, sürgün ve demiryollarının özelleştirilmesine karşı Alsancak Garı önünde 30. kez yaptığı oturma eylemi yaptı.

Basın açıklamasını okuyan BTS İzmir Şubesi Hukuk Sekreteri Nejat Sezginer, "1995'li yılların ardından başlayan ve demiryollarının yeniden yapılanması adı altında atılan adımlarla bugün gelinen noktada demiryolunun 165 yıllık kurumsal işleyişi bir kenara atılmıştır. TCDD yönetimi tarafından liyakat, kariyer, başarı ve benzeri gibi ölçüler bir kenara bırakılarak taraflı davranılmakta, özellikle siyasi kadrolaşmayla birlikte, bilgi, birikim ve deneyim isteyen kadrolara siyasi yandaşlık üzerinden ehil olmayan atamalar yapılmaktadır" dedi.

Hükümetin 2000 sonrası dönemde kullanmaya başladığı kamu-özel ortaklığı modeli temelinde yapılan düzenlemenin özelleştirme olarak görmediğini ifade eden Sezginer, "Özelleştirmeler bir yandan kamu mülkiyetinin sermayeye devri ile gerçekleşirken diğer yandan da kamu hizmetlerinin ticarileşmesi ve paralı hale getirilmesini içermektedir. Biz, kamusal alanın sermayeye devrini içeren bu uygulamalara karşı kamusal yararı ön plana alan kamu mülkiyetini ve kamusal hizmeti savunuyoruz" diye kaydetti.

Özelleştirmelerin yerli-yabancı karşıtlığının ötesinde bu sürece yön veren küreselleşme ve neo-liberal politikalar dikkate alınarak karşı çıkılması gerektiğini söyleyen Sezginer, "Özelleştirmeler konusunda asıl sorunlaştırılması gereken konu sermayenin kendisidir. Biz gerçekleşen özelleştirmelerin yöntem ve zamanlamasına değil, özelleştirmenin bizzatihi kendisine karşı olduğumuzu ifade ediyoruz" diye konuştu.

Sezginer'in ardından söz alan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Yürütmesinden Buse Elbir ise 2 Ağustos'ta başlayan toplu sözleşme görüşmelerindeki KESK'in taleplerini sıraladı.

Yapılan konuşmaların ardından kamu emekçileri oturma eylemi yaptı.