16 Mayıs 2024 Perşembe

BMİS grup toplu sözleşme taleplerini açıkladı

Birleşik Metal-İş Sendikası, MESS ile yapılacak grup toplu sözleşme sürecine ilişkin açıklama yaptı. Yaklaşık 11 bin metal işçisinin sendikalarına üye olduğu belirtilen açıklamada, toplu sözleşme talepleri sıralandı.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile yürütülecek grup toplu sözleşme sürecine ilişkin Kadıköy Belediyesi Evlendirme Dairesi salonunda basın toplantısı düzenledi.

Sendikanın örgütlü olduğu 33 işletmeye bağlı 50 fabrikadan yaklaşık 11 bin metal işçisi olduğu bilgisini veren Serdaroğlu, toplu sözleşmesi görüşmelerine, işyeri komiteleri, merkez TİS komitesi, başkanlar kurulu, uzmanlar kurulu ve yönetim kurulunun yaptığı toplantılarla hazırlandıklarını söyledi.

Sendika üyesi metal işçilerinin taleplerini aldıkları toplantıların ardından toplu sözleşme tekliflerini hazırladıklarını belirten Serdaroğlu, bugünün koşullarında 3 yıllık toplu sözleşme imzalamanın imkansız olduğunu, bu nedenle 2 yıllık teklif hazırlığı yaptıklarını kaydetti.

Birleşik Metal-İş Sendikası Başkanı Serdaroğlu, toplu sözleşme tarihini 1 Eylül 2021-31 Ağustos 2023 olarak belirlediklerini söyledi.

Toplu sözleşme sürecinde ilk altı aylık dönemde belirlenecek zam oranının önemine işaret eden Serdaroğlu, "Ücret zam pazarlığının esasını da ilk 6 aylık dönem oluşturmaktadır. Bir başka deyimle, işçiler ücret zammını esas olarak ilk 6 aylık dönemde almaktadırlar. Bu nedenle ilk 6 aylık dönem ne kadar geciktirilirse, işçilerin cebine girecek para da o kadar az olacaktır. Bu nedenledir ki, işverenler toplu sözleşme 3 yıllık olsun demekte, böylece ücret zammını daha az vermenin hesabını yapmaktadırlar" dedi.

İLK ALTI AYDA YÜZDE 30,89 ZAM TALEBİ
Dört bölümden oluşan ücret teklifine ilişkin bilgi veren Serdaroğlu şunları söyledi:
■ Birincisi, ilk defa işe girecek bir metal işçisinin ücretinin asgari ücretin yüzde 10 oranında artırılmasını istiyoruz.
■ İkinci olarak, halen çalışanlar arasında sektörümüzde düşük ücretli işçilerin bulunduğu gerçeğini göz önüne alarak, bu işçilerin ücretlerinde bir miktar iyileştirme yapılmasını önemli görüyoruz. Bu nedenle, saat ücreti 20 TL'nin altında kalan işçilerin saat ücretlerine 20 TL'yi geçmemek üzere 0,70 krş iyileştirme yapılmasını istiyoruz.
■ Bu iyileştirmeden sonra, ilk 6 aylık dönem için öncelikle tüm ücretlerin yüzde 9 artırılmasını, ardından da saat ücretlerine 4,60 TL zam yapılmasını istiyoruz. Bu ücret zam teklifimizin karşılığı oransal olarak ilk 6 aylık dönem için yüzde 30,89'dur. Bu teklimiz ilk 6 aylık dönem için ortalama ücrette ikramiye dahil net 1.458 TL'ye denk gelmektedir.
■ 2. altı aylık dönemde enflasyon oranına 3 puan eklenmesi, 3. altı aylık dönemde enflasyon oranına 4 puan eklenmesi, 4. altı aylık dönemde enflasyon oranına 3 puan eklenmesi şeklindedir.

'SOSYAL HAKLAR YÜZDE 45 ARTIRILSIN'
Metal işçilerine çocuk parası olarak aylık 13-17 TL, bayram ikramiyesi olarak 289-552 TL, izin parası olarak 331-601 TL arasında değişen miktarlarda ödeme yapıldığını belirten Serdaroğlu, "Sosyal ödemelerdeki bu adaletsizliğin giderilmesi ve yükseltilmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Bu nedenle, sosyal haklarda 1. yıl için ortalama yüzde 45 oranında artış teklif ediyoruz. Sosyal hakların ikinci yılı için ise enflasyon artı 4 puan artış teklif ediyoruz" diye konuştu.

'TOPLU SÖZLEŞMEDEN TÜM İŞÇİLER AYRIMSIZ YARARLANSIN'
MESS ile imzalanacak toplu sözleşmeden sendika üyesi olmayan işçilerin yararlanamamasına tepki gösteren Serdaroğlu, bu maddede değişiklik yapılması gerektiğini söyledi, "Toplu sözleşmeden sendika üyesi olabilen tüm işçiler ayrımsız yararlanmalıdır" çağrısında bulundu.

Serdaroğlu konuşmasında, emek sömürüsünün en azgın hali olan özel istihdam büroları aracılığıyla geçici süreli işçi çalıştırmaya tepki gösterdi, geçici işçi çalıştırmaya, işçilerin iş olunca işe alınmasına, birkaç ay sonra da işten atılmasına son verilmesi gerektiğini söyledi. Bunu sağlayacak madde tekliflerini şu şekilde sıraladı:

'8 MART ÜCRETLİ TATİL İLAN EDİLSİN'
■ İşçiler genelde normal ücretleri ile geçinemedikleri için, kimi zaman da işverenlerin talep ve baskısıyla fazla çalışma yapmak zorunda kalmaktadırlar. Ancak, fazla mesai ücretleri düşüktür. Bu nedenle, hafta tatillerinde evde dinlenme yerine çalışmak zorunda kalan işçilerin fazla çalışma ücretleri yüzde 150, yine bayramlarda çalıştırılan işçilerin bayram ve genel tatillerde fazla mesai ücretinin de yüzde 200 (4 yevmiye) olmasını teklif ediyoruz.
■ Kurban bayramında harcamaların daha fazla olması nedeniyle, Kurban Bayramı ödemesinin 1000 TL daha fazla olmasını, yılbaşı ve ramazan bayramından önce net 500 TL'lik erzak verilmesini teklif ediyoruz.
■ 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nün kadın işçiler için ücretli tatil olmasını talep ediyoruz. 
■ 3 Aralık Dünya Engelliler gününün engelli kadrosunda çalışanlar için ücretli izin günü olmasını talep ediyoruz. 
■ Günlük 2 defa 15'er dakikalık dinlenme süresi verilmelidir.
■ Gece çalışma zammının yüzde 10'dan yüzde 20'ye yükseltilmesini talep ediyoruz.
■ Yıllık ücretli izin sürelerinin 2'şer gün artırılmasını talep ediyoruz.
■ Yüzde 15'i aşan gelir vergisi payının işveren tarafından ödenmesini teklif ediyoruz.
■ İşçiler hastalanmaları nedeniyle gelir kaybına uğramamalı, rapor alındığında Sosyal Güvenlik Kurumu'nun ödemediği ilk 2 günün ücreti işverence ödenmelidir. Ayrıca işyeri hekimlerinin verdiği istirahatler ücretli olmalıdır. 
■ Sendika üyesi işçilerin yararlandıkları tamamlayıcı sağlık sigortasından işçinin eşinin ve çocuğunun da yararlanmasını talep ediyoruz.
■ İşçi ücretlerinin bankada işlem görmesi nedeniyle alınan promosyonların işçilere ödenmesini teklif ediyoruz. 
■ 15 saatlik ücret karşılığı Devam Primi verilmesini teklif ediyoruz.
■ Öğrenim yardımının anasınıfında olanlara ve öğrenim gören üyelerimize de verilmesini talep ediyoruz.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu açıklamada son olarak, sendika ayrımı gözetmeden, tüm metal işçilerinin birlikte mücadele etmesinin önemine değindi.