19 Mayıs 2024 Pazar

BMG: Gazi ayaklanması baş eğmeyenlerin tarihi

Birleşik Mücadele Güçleri, "Gazi baş eğmez, diz çökmez, unutma" paneli düzenledi. İzmir’de düzenlenen panelde konuşan HDP Milletvekili Murat Çepni, devletin Gazi Mahallesi’nde 26 yıl önce gerçekleştirdiği kontra saldırısına karşı devrimcilerin hazırlık düzeyine dikkat çekti, "İsyan ve ayaklanmalar mümkündür ve devrimciler buna hazırlık yapmak zorundadır" dedi.

Birleşik Mücadele Güçleri (BMG), "Gazi baş eğmez, diz çökmez, unutmaz" şiarıyla İzmir'de panel düzenledi.

AVUKAT AYDOĞAN: DEVLET GAZİ MAHALLESİNİ ÖZEL SEÇTİ
HDP Bayraklı İlçe Örgütünde yapılan panelde konuşan Avukat Erdoğan Akdoğdu, Gazi ayaklanması sürecindeki siyasi ve ekonomik koşullara değindi. '90'lı yılların devrimciler bakımından bir atılım süreci olduğunu kaydeden Akdoğdu, "Gazi, Alevi ve emekçi kitlelerin yoğun olarak yaşadığı, mücadele bakımından da önemli olan bir mahalle. Bu sebeple de Gazi Mahallesi özel olarak seçilmiştir. Bunu devrimcilerin bir direnişe çevirmesi önemli bir yerde duruyor. Türkiye ve Kürdistan bakımından '90'lar hem katliamların ve baskının hem de serhildanların yaşandığı bir dönemdi. Gazi ayaklanması bu bakımdan devrimci hareket bakımından önem taşır. Sonrasında Hasan Ocak ve kayıplar mücadelesi de sürecin başka boyutudur" diye belirtti.

Gazi ayaklanmasına ilişkin dava sürecine de değinen avukat Akdoğdu, "Bir avukat olarak Gazi'den Suruç'a, 10 Ekim Ankara katliamı davalarında adalet beklentimiz yok. Ama mahkemelerde zulmedenleri, katledenleri teşhir etmek bakımından önemli" diye konuştu.

ÇEPNİ: GAZİ AYAKLANMASI ÇELİŞKİLERİN KESKİNLEŞTİĞİ ANDA PATLAK VERDİ
Ardından HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni söz aldı. Birleşik Mücadele Güçleri'nin faşizme karşı kurulan bir birlik olduğunu söyleyen Çepni, "Yaşadığımız coğrafya bir taraftan katliamların bir taraftan da direnişlerin, ayaklanmaların tarihi. Katliamlar serisi bugün de devam ediyor. Katliamların mücadelenin bastırılması için gerçekleştirildiğini biliyoruz" dedi. Başta Kürt halkı olmak üzere ezilen halklara, emekçilere yönelik katliamlara ve Gazi Mahallesi’nde kahvehanelere yönelik kontra saldırısına değinen Çepni, keskinleşen çelişkilerin biriktirdikleri ve doğru yönlendirmeyle devletin saldırısına halkın ayaklanmayla yanıt verdiğini söyledi.

'BMG FAŞİZME DEVRİMCİ YANITTIR'
Gazi ayaklanmasının bir diğer boyutunun mahalle ile sınırlı kalmaması, başka illere, mahallelere yayılması olduğunu vurgulayan Çepni, "En önemli boyutu ise devrimci hazırlık boyutudur. Buradan da şu sonucu çıkarırız. İsyan ve ayaklanmalar mümkündür ve devrimciler buna hazırlık yapmak zorundadır" dedi.

Birleşik Mücadele Güçleri’nin kurulmasının önemine dikkat çeken Çepni, "BMG bazen sıradan ele alınıyor. Ama BMG faşizme devrimci bir yanıt üretmektir. Aynı zamanda bir zihniyet devrimini de ifade eder. BMG'nin bu niteliği önemlidir. BMG'nin bu dönem açısından ezilen milyonların Saray faşizmine karşı durduğu ve egemenler bakımından kriz yaşandığı bir dönemde bir çıkış noktasıdır. O yüzden BMG bugün katliamlara da yanıt olma perspektifi taşımalıdır" diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Panel katılımcıların konuşmalarıyla devam etti.