20 Nisan 2024 Cumartesi

BM'den pandemi sonrası dünya için iki senaryo

BM Genel Sekreteri Guterres, pandemiden sora dünyayı iki senaryonun beklediğine dikkat çekti, Afrika Kalkınma Bankası ise, salgının, yaklaşık 49 milyon Afrikalıyı aşırı yoksulluğa itebileceğini belirtti.

Korona salgınının ardından dünya çapında ekonomik kriz arttı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, pandemisinden sonra dünyayı bekleyen iki senaryoya dikkat çekti. Afrika Kalkınma Bankası (AfDB) ise, salgınının yaklaşık 49 milyon Afrikalıyı aşırı yoksulluğa itebileceğini kaydetti.

BM: YA DÜNYA NORMALE DÖNECEK YA DA YENİ VİRÜS SALGINLARIYLA DURUM KÖTÜLEŞECEK
İsveç’te yayın yapan Aftonbladet'e konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e göre, birinci iyimser senaryoda ülkeler mevcut durumla başa çıkabilecek. Buna göre, kuzey ülkeleri başarılı bir iyileşme planı geliştirecek ve gelişmekte olan ülkeler yardım alacak.

Covid-19 aşısının dokuz ay içinde ortaya çıkacağı ve herkesin ulaşabileceğini umut ettiğini dile getiren Guterres, olayların bu şekilde gelişmesi ve ekonominin iyileşmeye başlaması durumunda, iki ya da üç yıl sonra dünyanın normale dönebileceğini ifade etti.

Guterres, ülkelerin eylemlerini koordine etmemesi durumunda kötümser bir senaryonun ortaya çıkmasının mümkün olduğunu belirterek, yeni virüs salgınlarının ortaya çıkacabileceğini ve gelişmekte olan ülkelerdeki durumun daha da kötüleşeceğini kaydetti.

Aşı üzerinde yürütülen çalışmaların uzun sürmesi veya bunun için sıkı bir rekabetin başlamasının yanı sıra, bundan ekonomik açıdan daha güçlü ülkelerin faydalanmasının da durumu kötüleştireceğini belirten Guterres, "Bu senaryo hayata geçirilirse, ayrımcılığın, popülizmin ve yabancı düşmanlığının nasıl büyüdüğüne tanık olacağız" dedi.

Böyle bir durumda her ülkenin kendi başına hareket edeceğini ve dünyanın ortak sorunların çözümü için birleşik bir yönetimi organize edemeyeceğine vurgu yapan Guterres, bunun en az beş veya altı yıl sürecek bir küresel depresyona neden olabileceği konusunda uyardı.

Dünyanın hangi yönde hareket ettiğini söylemenin zor olacağını, ancak mümkün olan her şeyi yapmaya ve en kötü duruma hazır olma çağrısı yapan Guterres, pandeminin davranışların değişmesi ve bölünmenin şimdi herkes için tehlikeli olduğunu göstermesi gerektiğini belirtti.

Guterres’e göre, küresel zorluklar ancak BM ve organları, Dünya Bankası, IMF ve bölgesel örgütlerin daha yakından çalışması için yöntemleri gözden geçirilmesi gereken daha güçlü küresel yönetim ve uluslararası işbirliği kurumlarının yardımıyla çözülebilir.

BM Genel Sekreteri, dünya liderlerine küresel sorunların çözümünü ele almak ve uluslararası örgütlere harekete geçme fırsatı vermek için bir araya gelme çağrısı yaparak "Bu, zamanımızın en büyük testini başarıyla geçmemizi sağlayacaktır" ifadelerini kullandı.

4.8 MİLYON AFRİKALI AŞIKI FAKİRLİĞE İTİLEBİLİR
Afrika Kalkınma Bankası (AfDB) tarafından yayımlanan 'Africa 2020 Ekonomik Görünümü: Covid-19 Eki' başlıklı raporda, 2020'de kıta nüfusunun 3'te 1'ini oluşturan 425 milyon kişinin günlük 1.9 dolar alım gücünün altında olacağının tahmin edildiği, Covid-19 salgınının durumu daha da kötüleştireceği belirtildi.

Kıtanın, salgının yol açtığı küresel ekonomik krizden çok ciddi etkilendiği kaydedilen raporda, 2020-2021 yıllarında 28.2 ila 48.2 milyon Afrikalının aşırı fakirliğe itilebileceği aktarıldı.

Raporda, kıta genelinde gayrisafi milli hasılada yüzde 1.7 ila 3.4 arasında küçülme beklendiği ifade edildi.

Bu yıl 24.6 ila 30 milyon kişinin işini kaybedeceği bildirilen raporda, bundan 200 milyonluk nüfusuyla en fazla Nijerya'nın etkileneceği kaydedildi.

Uluslararası Para Fonu (IMF), haziran ayında yaptığı tahminde, sahraaltı Afrika ülkelerinin ekonomilerinin bu yıl ortalama yüzde 3.2 küçüleceğini, insanların gelir seviyesinin 2010 seviyelerine gerileyeceğini duyurmuştu.

Okyanusya kıtasal bölgesinden sonra Kovid-19'dan en az etkilenen kıta olan Afrika'da, şu ana kadar 511 binden fazla vaka tespit edildi. Virüs nedeniyle en az 12 bin kişi hayatını kaybetti.