19 Mayıs 2024 Pazar

Beştaş, Meclis'te gündemi değerlendirdi

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında gündemi değerlendirdi. İktidarın tüm muhaliflere yönelik saldırılarını sürdürdüğünü kaydeden Beştaş, bu karanlık tablodan birlikte mücadele ile çıkılacağını vurguladı. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Beştaş, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 
Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için komisyon kurulması taleplerinin ret edildiğini hatırlatan Beştaş, son bir yıl içinde 422 defa soru önergesi verdiklerini ve yanıtsız kaldığını söyledi. Beştaş, "Toplam 104 araştırma önergesi verdik. Bunlardan 27'nci dönemde 21'inde etkili muhalefet etmemize rağmen yine eller hayır için kalktı. 2 defa acil kodu ile genel görüşme talebinde bulunduk ama maalesef AKP-MHP elleri yine ret olarak kalktı" dedi. 

'KADIN ERKEK EŞİTLİĞİNİN KABUL EDİLMESİ GEREKİYOR'
Beştaş, "8 Mart haftasında ise kadına yönelik şiddet iktidarın artık görmezden gelemeyeceği vahşi bir boyuta evrildi. Komisyonu aslında kabul etmek zorunda kaldılar. Çok istedikleri için bunu kabul etmediler. Çünkü kadına yönelik şiddet 3 yaşındaki çocuktan 92 yaşındaki kadına kadar hiçbir sınır tanımadığını ortaya koydu. Kadına yönelik şiddetin son bulması için öncelikle zihniyetin değişmesi, kadın erkek eşitliğinin kabul edilmesi gerekiyor. Bunun içselleştirilmesi gerekiyor. Buna dair bir duruş ve siyasi irade ortaya konması gerekiyor. Bunun yolu da Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerinin yani başta CEDAW ve İstanbul sözleşmesi ile 6284 Sayılı yasanın çok acil ve etkin bir şekilde uygulanması gerekiyor. Kadına yönelik şiddeti tartışırken daha ağır cezaları, idamı tartışmakla kadına yönelik şiddet önlenmiyor. Önemli olan bu konuda önleyici politikaların yaşama geçirilmesidir. Umarız ve dileriz -ki bu konuda yoğun bir çabamız da olacak, bu komisyonda bunları birlikte başarabiliriz. Sokakta da Meclis'te de her yerde bu konudaki ısrarımızı sürdüreceğiz" diye konuştu. 

'PANDEMİDE İŞSİZLİK, YOKSULLUK ARTTI'
İktidarın pandemide halk sağlığını düşünmediğini kaydeden Beştaş, "Pandemi sürecinde işsizlik yoksulluk arttı. Yaklaşık 5 milyon kişi işsizler ordusuna katıldı. TÜİK'in açıkladığı yeni rakamlar işsizlik sorununun örtülemeyecek bir duruma geldiğini gösterdi. TÜİK yeni rakamları açıkladı, 2021 Ocak ayına ilişkin işsizlik rakamlarını. TÜİK'e göre işsiz sayısı 3 milyon 861 kişi, genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 24.7, dar tanımlı işsizlik yüzde 13.2 ama geniş tanımlı işsizlik yüzde 30.2 ve tabii ki kadın işsizliği daha yüksek; yüzde 37.5. TÜİK yeni hesaplamasında atıl işsizlik diye bir kategori de oluşturmuş" ifadelerini kullandı. 

"Pandemi ve AKP felaketi birleşince ortaya kapkaranlık bir tablo çıktı" diyen Beştaş, bu karanlık tablodan hep birlikte ortak mücadele ile çıkılacağının da altını çizdi. 

'GAZETECİLERE SALDIRI TÜM TOPLUMA YÖNELİKTİR'
Gazetecilere yönelik saldırılara dikkat çeken Beştaş, "Biliyorsunuz Levent Gültekin 8 Mart akşamı Halk TV binasının önünde kimliği belirsiz kişiler tarafından saldırıya uğradı. Dün parmaklarının kırıldığını ifade etti. Bu sonuç iktidarın kullandığı nefret dilinin, kutuplaştırmanın, kamplaştırmanın sonucudur. Adeta iktidar yargı baskısıyla susturamadığı gazetecilere sopa sallıyor. Mussolini'nin Kara Gömlekliler Çetesi gibi bir çete etrafı kuşatmaya çalışıyor. Bu saldırı tüm muhalefete yöneliktir. Bu saldırı iktidarın küçük ve büyük ortağından yana olmayan, onlara güzelle yapmayan tüm gazetecilere, demokrasi güçlerine ve topluma yöneliktir" diye konuştu. 

HDP'ye yönelik saldırının her türlü hukuk dışılıkla her türlü yöntemle devam ederken tüm muhaliflere yönelik de bir yıldırma politikasının yürütüldüğünü dile getiren Beştaş, bu politikaların başarılamayacağını söyledi. 

'EMİNE ŞENYAŞAR'IN ADALET TALEBİ TÜM TÜRKİYE'YE VE DÜNYAYA ULAŞMALI'
Beştaş, "Diğer önemli bir mesele Türkiye kamuoyunda hak ettiği tartışmayı maalesef göremiyor. Şenyaşar ailesinin yaşadıkları. Aslında dünyanın neresinde olsaydı hakikaten iktidarı bin kere düşürecek bir meseleydi. Neden? Çünkü bir AKP Milletvekili, Halil Yıldız'ın korumaları ve yakınları Şenyaşar ailesinin işyerine saldırdı ve Şenyaşar ailesinden 3 kişi yaşamını yitirdi. Adli Tıp raporuna göre -bu arada bir baba iki oğlu katledildi- yakın mesafeden 23 adet farklı çaplarda silah mermisi ve kesici delici aletlerle öldürüldükleri ortaya çıktı. Baba Esvet Şenyaşar'ın hastanede öldürüldüğü ve 30'un üzerinde kesici delici aletle yara aldığı raporlarda yer aldı. Ama hastane raporları hala gizleniyor ya da yok edildi. Çünkü katiller aklanmak isteniyor. Uzun bir süre geçti üzerinden ama katiller serbest. İşte eşini ve iki çocuğunu kaybeden Emine Şenyaşar'ın adalet talebi ve çığlığı tüm Türkiye ve dünyaya ulaşması gereken bir çığlık" diye konuştu. 

12 MART'TA GÖRÜLECEK DURUŞMAYA ÇAĞRI
Beştaş, 12 Mart'ta Malatya Adliyesinde davanın yeniden görüleceğini hatırlattı ve şu çağrıyı yaptı: "Babası ve iki kardeşi katledilen Şenyaşar ailesinin bir ferdi de orada tutuklu. Ama diğerlerinden arananlar ellerini kollarını sallayarak geziyorlar. Biz bu davayı baştan beri takip ediyoruz, bundan sonra da takip etmeye devam edeceğiz. Gerçeklerin ortaya çıkması için bütün demokrasi güçlerinin, hukuk kurumlarının bu davaya sahip çıkması çağrımızı buradan tekrar ediyoruz."