18 Mayıs 2024 Cumartesi

Ayman Yaylasında taş ocağı için 1500 ağaç kesilecek, köylüler eylemde

Ayman Yaylasında taş ocağı açılması için 1500 ağacın kesilmesi kararından sonra köylüler protesto eylemi yaparak durdurdu. Köylülerin avukatı yürütmenin durdurulması için mahkemeye başvurdu.

Bolu'ya bağlı Ayman Yaylasında, taş ocağı açılması için ağaç kesimine başlandı. Sabah saatlerinde yaylada bulunan ormanlık alana giden iş makineleri, ormanlık alanda bulunan çam ağaçlarını kesmeye başladı.

Yaklaşık 1500 ağacın kesileceği alanda, kesilecek olan ağaçlar işaretlenip numaralandı. Ağaçların kesildiğini öğrenen köylüler ormanlık alana giderek iş makinelerinin önünde durdular.

24 Ağustos 2021 tarihinde Bolu ilinde bulunan Ayman Yaylası'nda yapılmak istenen taş ocağına iş makineleri girmiş, köylüler iş makinelerini durdurmuştu. Aynı gün bölgeye jandarma ekipleri giderek köylüleri alandan uzaklaştırmış, bu esnada Jandarma Alay Komutan Yardımcısı köylüleri "Evlerini yıktırmakla" tehdit etmişti.

Bianet'in haberine göre; yüzlerce ağacın kesildiği bölgede, "Orman katliamına hayır" sloganını atan köylüler, "Taş ocağına hayır" yazılı pankartla ağaç kesimini engelledi.

"Burada büyüdük, burada öleceğiz" diyen köylüler alanda beklemeye devam ediyor.

MAHKEMEYE BAŞVURDULAR
Bu arada köylüler, yapılan çalışmanın durdurulması için avukatları aracılığıyla mahkemeye başvurdu. İdari Mahkemeye Orman Genel Müdürlüğü, Bolu Valiliği, Çevre ve Şehircihik Bakanlığı ile Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü aleyhinde başvuru yapan avukat, idari izinlerin durdurulması ve "ÇED gerekli değildir" kararının geri çekilmesini istedi.