27 Nisan 2024 Cumartesi

Anvers'de 8 Mart kadın buluşması

Belçika'nın Anvers kentinde kadınlar SKB ve ADAV çağrısıyla 8 Mart kadın buluşmasında yan yana gelerek, kadın özgürlük mücadelesini büyütmenin yollarını tartıştı.

Belçika'nın Anvers kentinde kadınlar, Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) ve Antwerpen Demokratik İşçi Derneği (ADAV) organizasyonuyla 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne giderken kadın buluşmasında yan yana geldi.

Dernek lokalinde gerçekleştirilen buluşmada, 8 Mart'ın emekçi kadınlar bakımından neden önemli olduğu ve kadınların hangi taleplerle alanlara çıkması gerektiği üzerine bir sunum yapıldı.

Buluşmada, 8 Mart'ın tarihçesi anlatılarak, kadın özgürlük mücadelesinin erkek egemen kapitalist sisteme karşı isyan, grev ve direnişlerle devam ettiği vurgulandı. Kadın grevi örnekleri verilen buluşmada, kadınların şiddete, kürtaj yasağına, kadın-erkek işçiler arasındaki ücret eşitsizliğine, savaşa karşı verdikleri mücadele ve kazanımlarına dikkat çekildi. Kadın emeğinin erkek egemen zihniyet tarafından değersizleştirilmesine vurgu yapıldı.

Etkinlikte kadınlar, emeklerinin bir karşılığının olmadığını söyleyerek, doğum yapan kadınların 2 yıl ücretli izin hakkı olması gerektiğinin altını çizdi.

Buluşmada, 8 Mart günü kadınların greve çıkarak, dünyadaki tüm kadınlarla dayanışma göstermesi ve mitinge katılma çağrısı yapıldı. Kadınlara SKB ve TSP'nin 8 Mart bildirileri verildi.

SKB, ayrıca 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'ne giderken Brüksel'de de bir kadın buluşması gerçekleştirerek, 8 Mart etkinlikleri ve kadın grevine katılım çağrısı yaptı.