16 Nisan 2024 Salı

Ankara Barosu'nun yöneticileri hakkında soruşturma izni

Adalet Bakanlığı, Diyanet'in kadın ve LGBTİ+ düşmanı sözler içeren hutbesine karşı bir açıklama yayınlayan Ankara Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında, "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama" suçundan soruşturma yürütülmesi için izin verdi.

Adalet Bakanlığı, Ankara Barosu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri hakkında, Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın 24 Nisan 2020 tarihinde Hacı Bayram Camii'nde verdiği hutbeyle ilgili yapılan yazılı açıklama nedeniyle, "Halkın bir kesinin benimsediği dini değerleri aşağılamak" iddiasından soruşturma yapılmasına izin verdi.

Ali Erbaş'ın hutbesiyle ilgili açıklama yayınlayan Baro Başkanı Erinç Sağkan ve 10 yönetim kurulu üyesi hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı inceleme başlatmış, yasal gereklilik nedeniyle Adalet Bakanlığı'ndan izin istenmişti. Baro başkanı ve yönetim kurulu üyelerinin bir kısmının yazılı olarak beyanları alınmıştı. Adalet Bakanlığı'nın soruşturma izni vermesiyle birlikte Ankara Barosu Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri şüpheli sıfatıyla soruşturulacak.

Ankara Barosu Başkan ve yönetim kurulu üyelerinin bir kısmının savcılığa gönderdikleri yazılı beyanlarında haklarındaki "Halkın bir kesiminin benimsediği dini değerleri aşağılama" suçlamasını kabul etmediklerini ifade ederek, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde düzenlenen ifade özgürlüğü hakkını kullandıklarını belirtti. Yazılı beyanlarda, basın açıklamasındaki ifadelerin yanlış yorumlandığını, suçlamanın ise yersiz olduğu belirtildi.

ERBAŞ'IN KADIN VE LGBTİ+ DÜŞMANI İFADELERİ
Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın Hacı Bayram Camii'nde verdiği Cuma hutbesinde Prof. Dr. Ali Erbaş hutbesinde; "Ey insanlar! İslam zinayı en büyük haramlardan kabul ediyor. Lûtîliği, Eşcinselliği lanetliyor. Nedir bunun hikmeti. Hastalıkları beraberinde getirmesi ve nesli çürütmesidir, bunun hikmeti. Yılda yüz binlerce insan gayri meşru ve nikahsız hayatın islamî literatürdeki ismi zina olan bu büyük haramın sebep olduğu HIV virüsüne maruz kalıyor. Geliniz bu tür kötülüklerden insanları korumak için birlikte mücadele edelim" ifadelerini kullanmıştı.