27 Temmuz 2024 Cumartesi

Akyürek: Arkadaşlarımızı birleşik mücadelemizle geri alacağız

TİP PM üyesi Melis Akyürek, Kobanê davasının, DAİŞ'in yenilgisi ve AKP'nin 7 Haziran'da gerilemesinin ardından açıldığına işaret etti. Kürt halkına, barışa dair yürütülen düşmanlığı, yalnızlaştırma politikalarını ancak Kürt ve Türk emekçilerinin yan yana gelmesi ve birlikte mücadelesi ile yeneceklerini dile getiren Akyürek, "Arkadaşlarımızı, devrimcileri bu karanlığın elinden elbet alacağız ve bu topraklara barışı birleşik mücadelemizle mutlaka getireceğiz" dedi.

Kobanê davasının 16 Mayıs'ta görülen karar duruşmasında Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş'ın da aralarında olduğu siyasetçilere ceza yağdı. Kobanê davasında çıkan cezaların ardından, 2024 1 Mayıs'ı ve Gezi davalarından rehin tutulanlar için adalet mücadelesi tartışması başladı. Bu kapsamda görüşmeler yapıldı, yapılmaya devam ediliyor. 8 yıl süren Kobanê davası sürecinde ilişki kurmayan emekçi sol güçler, davanın karar duruşmasına katılarak pratik özeleştiri verdi. Kararın ardından bileşen partilerin eş genel başkanları ve sözcüleriyle toplanan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) MYK toplantısında alınan karar üzerine, 18 Mayıs'ta üç kentte düzenlenen kitlesel halk buluşmalarına da emekçi sol güçlerin başkanları, sözcüleri, temsilcileri katıldı.

'BU TOPRAKLARA BARIŞI BİRLEŞİK MÜCADELEMİZLE GETİRECEĞİZ'
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Parti Meclisi üyesi Melis Akyürek, Erdoğan'ın yumuşama ve normalleşme söyleminin hemen ardından 1 Mayıs'ta Taksim Meydanının yasaklandığını, Taksim'e yürümek isteyen sosyalistlerin, devrimcilerin cadı avı yürütülerek gözaltına alınıp tutuklandığını hatırlattı. Akyürek, "Van kayyumunu protesto eden vatandaşlar peyderpey tutuklandı. Son olarak, Kobanê kumpas davasında Kürt siyasetçilere ve devrimcilere verilen ağır cezalarla, saray iktidarının yumuşama söyleminin halkı, emekçileri, sosyalistleri ve Kürtleri dışarıda bıraktığını, barış yanlısı olanları cezalandırdığını gördük. Bu kararın halk için, ülke barışı ve refahı için olmadığı net şekilde ortaya çıktı" dedi.

'DEVRİMCİLERİ BU KARANLIĞIN ELİNDEN ALACAĞIZ'
Gezi tutsaklarına verilen ağır cezaları hatırlatan Akyürek, milletvekilleri Can Atalay'ın Anayasa Mahkemesinin kararlarına rağmen hala siyasi rehine olarak tutulmasının da bu sürecin bir parçası olduğunun altını çizdi. Akyürek, "Ülkenin her yanından hukuksuzluk, adaletsizlik, eşitsizlik ve yoksulluk fışkırırken saray güdümlü bir yumuşama döneminin gerçekliğinin olmadığını, halkın hissetmediği bir normalleşme sürecinin olamayacağını, adı yumuşama olsa da aslen halk için değil, halka rağmen saray rejiminin iktidarının devamı için kullanılan bir aparat olduğunu gördük. Biz Kobanê davasının ardında IŞİD'in yenilgisi ve AKP'nin 7 Haziran'da gerilemesi gibi sebeplerin olduğunu biliyoruz. Kürt halkına, barışa dair yürütülen bu düşmanlığı, yalnızlaştırma politikalarını ancak Kürt ve Türk emekçilerinin yan yana gelmesi ve birlikte mücadelesi ile yenebileceğimizi de biliyoruz. Halkın son yerel seçimlerde AKP-MHP'yi geriletmesini okuyamadıklarını, ülkeyi hala zor eliyle, hukuksuzlukla yönetebileceklerine ikna olmalarından anlıyoruz. Ancak hiç umutsuz değiliz. Arkadaşlarımızı, devrimcileri bu karanlığın elinden elbet alacağız ve bu topraklara barışı birleşik mücadelemizle mutlaka getireceğiz" ifadelerini kullandı.