GÜNCEL
AKP'den seçim rüşveti
AKP iktidarı, seçim öncesi çeşitli kararlar aldı. Sosyal devlet gereği hak olan bazı iyileştirmeleri seçim öncesine denk getirerek lütuf gibi sunan AKP, öğrenci affında ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "okuma hakkı tanımayacaklarını" söylediği "komünist gençleri" dışarda bıraktı.
Bakanlar Kurulu toplantısı sona erdi. Çankaya Köşkünde Başbakan Binali Yıldırım başkanlığındaki toplantı yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantı sonrası açıklama yapan Yıldırım, AKP'nin seçim rüşveti niteliğindeki kararlarını açıkladı.
Yıldırım, işçilerin uluslararası birlik, mücadele ve zafer günü olan 1 Mayıs'a dair konuştu. "Yarın 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı" diyen Yıldırım, işçilerin uzun yıllar yürüttüğü mücadele sonucu elde ettikleri resmi tatil için "AK Parti iktidarı döneminde 1 Mayıs resmi bayram haline getirildi" dedi. Eskiden 1 Mayıs denince herkes gerginleştiğini söyleyen Yıldırım, büyük kentlerin meydanları işçilere yasaklı olmasına rağmen şimdi sendikaların 1 Mayıs'ı bayram havasında kutladığını söyledi.
Yıldırım, ardından aldıkları kararları açıkladı. Buna göre, vergi ve prim borçları, trafik cezaları, askerlik ve nüfusla ilgili, RTÜK cezaları, köprü otoyol kaçak geçişleri gibi borçlar yeniden yapılandırılacak. Yapılandırma 31 Mart 2018 tarihinden önceki borçları kapsayacak. Peşin ödemelerde faizin yüzde 10'u ödenecek. BAĞKUR borcu olanlar ise sağlık hizmetinden yararlanabilecek.
65 AYLIĞI AÇLIK SINIRININ 3'TE BİRİ
Yıldırım, hiçbir geliri olmayan, kimsesi olmayan 65 yaş ve üzeri kişilere verilen 266 TL aylığı 500 TL'ye çıkardıklarını da "müjde" diye duyurdu. 3 ayda bir ödenen aylık, açlık sınırının dahi ancak 3'te biri oranında kaldı.
Yıldırım, ayrıca emeklilere Ramazan ve Kurban bayramları öncesinde biner lira ikramiye vereceklerini söyledi.
'KOMÜNİST' ÖĞRENCİLERE AF YOK!
Çeşitli nedenlerle eğitimine devam edemeyen yaklaşık 500 bin öğrenciye de af geldi. Öğrenciler, bir kereliğine bölümlerine dönebilecek. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "okuma şansı vermeyeceğiz" dediği "komünist gençlere" af yok! Binali Yıldırım, "Bunun istisnası ne? Teröre bulaşmışsa, terörle irtibatı varsa bunlar bu haktan yararlanamayacaklar" dedi.
Ayrıca "imar barışı" getirdiklerini söyleyen Yıldırım, "Türkiye'de şu anda 25 milyon civarında bağımsız bina var. Fakat neredeyse yarısı kadarı maalesef geçmiş yıllarda, özellikle de bunun büyük kısmı 2000 yılından önce yapılmış, imarsız yapılmış. Başkasının mülküne yapılmış, hazine arazisine yapılmış, meraya yapılmış, mülkiyet sorunu var. Bazıları da imar almış ama imara uygun yapmamış. İlaveler var, uygunsuzluklar var. Bu yapıların tabi mülkiyet sorunu olduğu için arsa gözüküyor, tapusu yok. Burada bunları bir yapı kayıt belgesi vereceğiz. Çevre şehircilik bakanlığı bütün bunların tespitini yapacak. Ve bundan sonra da bu yapı kayıt belgesi daha sonraki imar alacaksa imar alırken işine yarayacaksa veya kentsel dönüşüme gidecekse öncelik tanınacak. Veya tapu verileceği zaman da bu belge aranacak. Bunun için sembolik bir ücret alınacak. Bir yapı kayıt belgesi alabilmek için… Bunun emlak değeri, bilinen değeri üzerinden yüzde 3 bir para alınacak. Ayrıca kat mülkiyeti ve tapuya geçtiği zaman da onlara da yine aynı yüzde 3 bir para alınacak. Böylelikle vatandaş oturduğu evinin sahibi olacak. Ve kaçak göçek olmaktan da kurtulacak, rahatlayacak" dedi. Yıldırım, buradan gelecek kaynağı ise kentsel dönüşüm çalışmalarında kullanacaklarını söyledi.