29 Mart 2024 Cuma

Ağır hatsa tutsak Güler'in infaz ertelemesi istendi

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 81 yaşındaki ağır hasta tutuklu Sıddık Güler'in infazının ertelenmesini istedi.

Hasta tutukluların durumuna dikkat çeken Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şube binasında basın toplantısı düzenledi. İnsiyatif 354'üncü haftasına ulaşan eylemlerinde bu kez Hatay-İskenderun T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde kalan 81 yaşındaki ağır hasta tutuklu Sıddık Güler'in durumuna dikkati çekti.

Güler hakkında bilgi veren İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, 25 yıldır cezaevinde olan Güler'in defalarca infazının durdurulması için girişimde bulunulmasında rağmen cezaevinde tutulmaya devam edildiğini söyledi.

Çevirmen, görme ve işitmekte sorunlar yaşayıp, , kalp rahatsızlığı bulunduğunu aktardığı Güler'e ilişkin "İki kez anjiyo olmuştur. Ayrıca iltihaplı eklem romatizması bulunmaktadır. Eklem romatizması, özellikle nemli olan yerlerde eziyet verici bir durum yaratmakta ve bulunduğu hapishanenin olduğu bölge yoğun nemli bir iklime sahiptir" diye belirtti.

'SÜREKLİ OLARAK AĞRI VE HALSİZLİK ÇEKMEKTE'
Çevirmen, devamında Güler'e dair şu bilgileri paylaştı: "Sürekli olarak ağrı ve halsizlik çekmektedir. Kronik olarak yüksek tansiyon hastalığı da bulunmakta ve risk teşkil etmektedir. Yaşamsal ihtiyacını karşılama konusunda yanında olan arkadaşlarından destek almak zorundadır. Ailesi tarafından ziyaret edildiğinde, konuşmakta, yürümekte zorlandığı gözlenmekte, kimi zaman görüşe tekerlekli sandalye ile getirilmektedir. Kış aylarında yoğun öksürük nöbetleri geçirmektedir."

İNFAZ ERTELENMESİ REDDEDİLDİ
İnfazının durdurulması için yapılan başvuru üzerine Güler'in İskenderun Devlet Hastanesine sevkinin yapıldığını ifade eden Çevirmen, hastanenin sağlık kurulu tarafından 2 Mart'ta hazırlanan raporda "doktor ve reviri bulunan bir cezaevinde kalmasında sakınca yoktur" ibaresi ile infazının ertelenmesinin reddedildiğini paylaştı.

'HAPİSHANE KOŞULLARI DURUMUNU DAHA DA ZORLAŞTIRIYOR'
Güler'in hastalıklarına rağmen hapishanede tutulmasına tepki gösteren Çevirmen, "Mahpuslar arasında yapılan ayrımcılık uygulamasıyla yasal olarak düzenlenmiş olan haklardan hasta mahpuslar eşit olarak faydalandırılmamakta. Onlarca 80 yaşın üzerinde mahpus; yaşlılık, ağır hastalık, başkasının bakımına ihtiyaç duymasına rağmen hapishanede kalmaya devam etmektedirler" dedi. İlerlemiş yaşı ve hastalıkları nedeniyle arkadaşlarının bakımına ihtiyaç duyan Güler'in infazının ertelenmesinin zorunlu olduğunu söyleyen Çevirmen, "Sağlığı için uygun olmayan hapishane koğuşları durumunu daha da zorlaştırmakta ve her gecikilen süre durumunu daha da ağırlaştıracaktır" diyerek, infazının ertelenmesini talep ettiklerini ifade etti.