26 Nisan 2024 Cuma

Ağaç kıyımı için özel talimat

Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü, ağaç katliamı yapmak için özel olarak proje hazırlanmasını istedi. Kıyımın yapılacağı ormanlık alanın ağaç kesimi şartlarına uymadığının altını çizen köylüler dayanışma çağrısı yapıyor.

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınını fırsata çevirenler, doğayı talan etmeye devam ediyor. Ormanların öneminin bir kez daha ortaya çıktığı bu günlerde, Elazığ Karakoçan'da ağaç kesimi için özel olarak proje hazırlanması istendi.

Elazığ Orman Bölge Müdürlüğü, Karakoçan'daki Çan bölgesindeki Pilavtepe, Kucak ve Dumluyazı köy ve mezralarında "güvenlik" gerekçesini öne sürerek ağaçları katletmek için Karakoçan ilçesi Orman Müdürlüğü'ne bir yazı yazdı ve bir an önce proje hazırlanmasını istedi.

Ağaç kıyımı yapılmak istenen yer zaten genç bir ormanlık alan, daha doğrusu henüz fidelik ve aralarında tek tük büyük ağaçlar var. Ayrıca alan orman vasfını yitirmiş de değil. Öte yandan bölgede neredeyse on yıldır "güvenlik" ile ilgili hiçbir sorun da yaşanmadı. Bu yüzden de köylüler ağaçların kesilmesine karşı çıkıyor.

'GÜVENLİK GEREKÇESİ, YAPACAK BİR ŞEY YOK' İDDİASI
ETHA'ya konuşan Elazığ Karakoçanlılar Dernekleri Federasyonu Başkanı Aziz Akyol, orman kesimi yapılacak alanın 3 köy sınırları içinde bir mıntıka bölgesi olduğunu belirtti. Ağaç kesiminin köylülerin iradesi dışında olduğunun altını çizen Akyol, "Haberi alır almaz İlçe Orman Şefliğini aradık, bilgi almak için. Elazığ Bölge Müdürlüğünü aradık, meramımızı anlattık. Onlar 'güvenlik gerekçesi, yapacak bir şey yok ama isterseniz itiraz edebilirsiniz' diyor" ifadelerini kullandı.

'BÖLGE KESİM ŞARTLARINA UYGUN DEĞİL'
Kesime başlamak için projenin beklendiğine dikkat çeken Akyol, "Orman kesilmesinin nedenleri var. Birincisi çok büyük çınar ağaçları olacak ki kessinler, ikincisi ciddi bir engel olması lazım. Mesela gerçekten bir karakol var ve 'güvenliği' tehdit eden her gün olaylar oluyor. Ama bunların hiçbiri bu bölgeye uymuyor. Büyük ağaçlar falan yok" dedi.

'ORMAN OLMAZSA SEL KÖYLERİ GÖTÜRÜR'
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın koronavirüs nedeniyle, "Evinizin etrafını bile tarıma açın, hayvancılık gelişsin" açıklamasını hatırlatan Akyol, "En çok orada kara keçi yetişiyor, hayvancılık anlamında bu var. Bunların geçimi orman. Öte yandan orman olmasa sel gelir köyleri götürür. Yani hangi anlamda bakılırsın bakılsın, hiçbir gerekçe yok" diye konuştu.

DAYANIŞMA ÇAĞRISI
Türkiye'nin bir çok doğal alanının sermayeye peşkeş çekildiğini ve talan edildiğini söyleyen Akyol, orman kesiminin yapılacağı bölgenin de son derece şanssız bir yer olduğunu belirtti. Güvenliğin gerekçe gösterilmesine rağmen son on yıldır hiçbir vukuat yaşanmadığının altını çizen Akyol, ağaçlar için mücadele edeceklerini söylerken, kamuoyuna da dayanışma çağrısı yaptı.