28 Mart 2024 Perşembe

Afganistan'da kadınlardan 'eğitim' protestosu

Afganistan'ın Mezar-ı Şerif kentinde sokağa çıkan kadınlar, Taliban'ın kadınların ve kız çocukların okula gitmesini yasaklamasını protesto etti.

Afganistan'da okul döneminin başlaması ile Mezar-ı Şerif kentinde bir araya gelen kadınlar, Taliban'ın eğitim ve çalışma alanlarında kadınlara uyguladığı yasakları 24 Mart günü protesto etti.

Eyleme katılan kadınlar yaptıkları açıklama ile eğitimin temel haklardan biri olduğunu belirterek, Taliban'ın bu hakkı ihlal etmemesi gerektiğini söyledi. Afganistan halkını yasaklara karşı harekete geçmeye çağıran kadınlar, eğitim alanlarının kadınlara açılması için mücadeleye devam edeceklerini ifade etti. Yasağı, "21'inci yüzyılda yaşanan utanç verici ve tarihi bir rezalet" olarak tanımlayan kadınlar, uluslararası kurumların Afganistanlı kadınlar için sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.

Kadınları eğitimden mahrum bırakmanın, toplumu insani bir felaketle karşı karşıya bırakacağının belirtildiği açıklamada, "Kız çocuklarının eğitim hakkını savunan bir ağ olarak, dünya liderlerine ve uluslararası kuruluşlara, Afganistan'da kız çocuklarına okulların açılması için eşgüdümlü ve cesur adımlar atmaya çağırıyoruz" denildi.