16 Mayıs 2024 Perşembe

Af Örgütü: Efrin'de siviller öldürülüyor

Af Örgütü Ortadoğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, "Afrin'de Türk Ordusu ve ABD destekli Kürt güçleri arasındaki çatışmalar şimdiden sayısız sivil ölümüne yol açtı ve yüzlercesinin daha yaşamını tehlike altına atıyor" dedi.
TSK'nın Efrin'de sivillerin zarar görmediği iddiasına rağmen, insan hakları örgütlerinin raporları bu açıklamaları yalanlıyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün ardından Uluslararası Af örgütü de TSK'nın Efrin'de ayrım gözetmeksizin saldırılar düzenlediğini ve görgü tanıklarına göre çok sayıda sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.
 
Türkiye cephesinden sık sık siviller konusunda "hassasiyet" gösterildiği yönünde açıklamalar geliyor. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, geçen hafta, "Eğer biz sivil terörist ayırt etmeseydik çoktan zaten Afrin bitmişti" demişti.
 
Uluslararası Af Örgütü, Efrin'deki sivil can kayıplarına ilişkin bir açıklama yaptı.
 
BBC Türkçe'nin haberine göre, Af Örgütü, Efrin ve Azez'de yaşayan ya da kısa süre önce evlerinden olmuş 15 kişiyle yapılan görüşmelerde, her iki tarafın da ayrım gözetmeksizin topçu ateşi açtığını söylediğini aktardı.
 
Af Örgütü'nün dijital doğrulama ekibinin de videoları analiz ederek bu iddiaların bir çoğunu doğruladığı kaydedildi.
 
Af Örgütü'nün Ortadoğu Araştırma Direktörü Lynn Maalouf, "Afrin'de Türk Ordusu ve ABD destekli Kürt güçleri arasındaki çatışmalar şimdiden sayısız sivil ölümüne yol açtı ve yüzlercesinin daha yaşamını tehlike altına atıyor. Köylere ve kentlerdeki meskûn mahallere top ateşi açıldığı haberleri çok kaygı verici. Top ateşi ve kesin hedef bulamayan patlayıcı silahların sivil bölgelerde kullanımı uluslararası insan hakları hukukuna aykırıdır ve tüm taralar bu tür saldırılara derhal son vermelidir" dedi.
 
Efrin'in Cenderes, Rajo ve Maabatlı köylerinde yaşayanların tanıklığına göre bu köyler TSK'nın saatler süren ve ayrım gözetmeksizin yapılan topçu ateşine maruz kaldı.
 
Açıklamada, tanıkların anlatımları da aktarıldı. Cenderes köyünde yaşayan Zeina, "Başta Türk hükümetinin sivil bölgelere top ateşi açılmayacağı açıklamasını televizyondan duyduğumuzda rahatlamıştık. Ama hepsi yalandı. Hiç böyle bir top ateşi görmedim. Bombalar üzerimize yağmur gibi yağıyordu" dedi.
 
Maabatlı köyünden Sido ise 25 Ocak'ta komşusunun evine düşen top mermisinin 6 kişilik bir aileden 5 kişiyi öldürdüğünü anlattı.
 
İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) de geçen hafta yaptığı açıklamada, TSK'nın Efrin'de 21, 27 ve 28 Şubat günlerinde düzenlediği 3 saldırıda 17'si çocuk 26 sivilin yaşamını yitirdiğini açıklamıştı.
 
Efrin sağlık kaynaklarının açıklamasına göre, 41 günlük işgal saldırıları sürecinde 28'i çocuk 194 sivil katledildi, 574 sivil de yaralandı.