26 Nisan 2024 Cuma

ABD Başkonsolosluğu önünde 'nefes alamıyorum' eylemi

ABD'nin İstanbul Başkansolosluğu önünde Floyd şahsında polis işkencesini protesto eden siyasi parti ve devrimci örgütler emperyalistlere seslendi: Korkun, bu ateş dünyayı sarar.

ESP, Devrimci Parti, HDP, Mücadele Birliği ve PDD, siyahi George Floyd'un ırkçı polis tarafından öldürülmesini protesto etti. 

Sarıyer'de bulunan ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu önüne "#ICan'tBreathe nefes almak bir isyan kadar yakın! Yaşasın enternasyonal dayanışma!" pankartıyla yürüyüş yapıldı. "Yaşasın devrimci dayanışma", "Yaşasın enternasyonal dayanışma", "Kahrolsun faşizm yaşasın mücadelemiz" sloganları atılan eylemde, Floyd'un ırkçı polis tarafından katlediliş anı, Ankara'da öldürülen Barış Çakan'ın fotoğrafları taşındı.

'SON SÖZLERİ NEFES ALAMIYORUM OLDU'
Basın metnini okuyan Burcu Gül Çubuk, Floyd'un son sözlerinin "Nefes alamıyorum" olduğunu hatırlattı. Floyd'un polis tarafından katledilmesinin sömürgeci Avrupalıların kıtaya adımlarını attıkları andan itibaren daha fazla sermaye biriktirmek için yerli halkları köleleştirmeleri ile başlayan kanlı tarihin devamı ve bardağı taşıran son damla olduğunu kaydetti.

Floyd'un katledilmesinin ardından ırkçılık karşıtı olarak bir ayaklanmanın başladığını ve kapitalizme yöneldiğini söyleyen Çubuk, Türkiye'de de AKP/MHP iktidarının halklara, işçilere, kadınlara emrindeki polis ve bekçi ordusu ile saldırdığını vurguladı.

'PANDEMİDE KOLLUK SERMAYENİN HUZURU İÇİN ÇALIŞTI'
Çubuk, "Pandemi sürecinde işçiler bir yandan açlığın ve ölümün pençesine atılırken diğer yandan ise kolluk sermayenin huzuru için çalıştı. AVM'ler açıkken parklarda oturanlara ya para cezası kesildi ya da şiddet uygulandı. 20 yaş altının çalışmasının yasak olmadığı, işçilerin pandemi süresince güvencesiz ve patronlara verilen özel izinlerle çalıştırıldığı bir süreçte, sokağa çıkanlara saldıranlar, para cezaları yazanlar demagojiler ile pandemiyle mücadele ettiklerini iddia ediyorlar" ifadelerini kullandı.

'BU ATEŞ DÜNYAYI SARAR'
Polis şiddetine karşı söz söylemek isteyen gençlik örgütlerine yönelik polis işkencesini hatırlatan Çubuk, şöyle devam etti: "Bugün eşitsizliğe ve zulme karşı mücadelenin ayaklanmalar boyutunda yükselmesi, halkların insanca bir yaşam özlemlerini ortaya koymuştur. Halkların eşitlik ve adalet özlemleri ancak sosyalizmde gerçekleşebilir. Bizler devrimciler olarak tüm Dünya'da eşitsizliğe ve zulme karşı mücadele ediyoruz. ABD'de ırkçılığa karşı başlayan kapitalizmin can damarlarına yönelen mücadeleyi ve Amerika halklarının isyanda ortaya çıkardığı birlik ve dayanışmayı tüm enternasyonal duygularımızla selamlıyoruz. Emperyalist, kapitalistler; halkların isyanından korkadursun, bu ateş dünyayı sarar."