18 Mayıs 2024 Cumartesi

70. Vicdan ve Adalet Nöbeti gerçekleştirildi

70. Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin 70.'sini Esenyurt MarmaraPark AVM inşaatı çadır yangınında yaşamını yitiren 11 işçi için gerçekleştirdi.
Adalet Arayan İşçi Aileleri, her ayın ilk pazar günü Galatasaray Meydanı'nda yaptıkları Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin 70.'sini Esenyurt MarmaraPark AVM inşaatı çadır yangınında yaşamını yitiren 11 işçi için gerçekleştirdi.
 
Vicdan ve Adalet Nöbeti'nin gönüllü hukukçularından Gökhan Küçük söz alarak Esenyurt MarmaraPark AVM'de yaşanan iş cinayetini kronolojik olarak inceledi. "Bu olayın beklenmedik olması söz konusu değil, dolayısıyla bu olaya kaza demek imkansız" diyen Küçük, iş cinayetlerinin en önemli sebebinin alınmayan işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemleri olduğunu ifade etti. Türkiye'de iş cinayetlerinin en çok inşaat işkolunda gerçekleştiğini ifade etti.
 
MarmaraPark AVM'nin yapımına değinen Küçük, taşeronlaşmanın denetimi de imkansızlaştırdığını söyledi. Gerçek sorumluların yargılanamamasının en önemli sebebinin bir bakıma bu husus olduğunu belirten Küçük, yargı organlarının da soruşturmada gerçek failleri arama anlamında etkisiz kaldığını kaydetti. MarmaraPark AVM davasının Yargıtay aşamasına da değinen Küçük, davada Yargıtay'ın Adalet Arayan İşçi Aileleri'nce yürütülen ısrarlı hukuk mücadelesi sayesinde, gerçek faillerin yargılanmamasına sebep olan ilk derece mahkeme kararını bozduğunu söyledi. Bu kazanımın "hukukun uygulanması halinde" bütün davalar için geçerli olacağını belirterek, hukukun uygulanması için de davaları takip etmenin gerektiğini ifade etti.
 
Ardından söz alan Arka Sıradakiler dizi setindeki iş cinayetinde hayatını kaybeden Selin Erdem'in annesi Hacer Erdem söz aldı. Erdem, "On yıldır bağırıyoruz, sesimize ses vermesi gerekenler nerede?" dedi.
 
Davutpaşa patlamasında eşini kaybeden İdris Çabuk ise yetkililerin görevlerini ihmal ettiğini ve iş cinayetlerinden sorumlu olan kişilerin cezalandırılmak bir yana, yargılanmadığını söyledi. Çabuk, "Ne zaman kanun uygulanırsa, iş cinayetleri azalır" diye kaydetti.