19 Mayıs 2024 Pazar

19 Mart Küresel İklim Grevi'ne çağrı: #iklimideğilsistemideğiştir

19 Mart Küresel İklim Grevi'ne ilişkin açıklama yapan Yeşil Sol Parti İzmir İl Örgütü, doğaya zarar veren insan faaliyetlerinin derhal sonlandırılmasını istedi ve greve katılım çağrısı yaptı. 

Yeşil Sol Parti İzmir İl Örgütü, 19 Mart Küresel İklim Grevi'ne ilişkin parti binalarında basın toplantısı düzenledi. Toplantı salonuna "Kapitalizm Öldürür, İklimi Değil, Sistemi Değiştir" pankartı asıldı. Açıklamaya çok sayıda ekolojist katıldı.

Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Yeşim Arslan, Dünya Sağlık Örgütü'nün iklim değişikliğinin 21'inci yüzyılda en büyük sağlık tehdidi olarak gördüğünü hatırlattı. Arslan, iklim krizinin doğurduğu olaylarının Covid-19 salgını gibi küresel hastalıkları yeryüzündeki yaşamın sürdürülebilirliğini tehlikeye koyduğunu dile getirdi. Arslan, "Yaşamı tehdit eden bu olumsuz koşullar, ne pahasına olursa olsun büyüme ve kalkınmayı hedefleyen, paradan başka değer tanımayan kapitalist sistemin yol açtığı eko-kırımın sonucudur. İklim değişikliği, madencilik, çevresel-ekolojik kirlilik, ormansızlaşma, yaban hayatın işgali, endüstriyel tarım ve endüstriyel hayvancılık nedenleriyle korona-virüslerin mutasyona uğradığı ve artan küreselleşme ithalat-ihracat, turizm ve hayvanların yer değiştirmesi gibi etkenlerle çok çabuk şekilde yayılarak küresel salgınlara yol açabileceği öngörülmüştü" dedi.

'DOĞAYA ZARAR VEREN İNSAN FAALİYETLERİNE SON VERİLMELİDİR'
Bioçeşitlilik ve Ekosistem Hizmetleri Hükümetlerarası Bilim-Politika Platformu'nun (IPSES) 2019 yılında hazırlamış olduğu rapora göre, insan faaliyetleri nedeniyle doğada bir milyon türün yok olma tehlikesi altında olduğunu vurgulayan Arslan, "Rapora göre salgının nedeni de insan faaliyetleridir. Bu durumda doğaya zarar veren insan faaliyetlerine derhal son verilmelidir. İnsan faaliyetleri denilince bunu soyut insan olarak ele almamalıdır. İnsan doğada var olan canlıların sadece bir türüdür. Bu gerçeğin görmezden gelinip, doğal varlıkları bir hammadde olarak, kendisini de doğanın sahibi gören anlayış, yani kapitalizmin talan ve yağma politikaları yerküreyi bu hale getirdi" diye belirtti.

TALEPLER SIRALANDI
Arslan, doğanın tahribatının önüne geçilmesi için şu taleplerini sıraladı:  "Yaşama yönelik bu tehlikenin önüne geçilmesi için iklim değişikliğine-çevre kirliliğine-hava kirliliğine neden olan fosilyakıt endüstrisinden vazgeçilmeli, enerji; zorunlu ihtiyaç kadar, yerinden yönetim ilkeleriyle uyumlu yenilenebilir kaynaklardan sağlanmalıdır. Bu kapsamda kömür tüketimi sonlandırılıp, termik santraller kapatılmalı, nükleer santral projelerinden vazgeçilmeli, var olanlar bir an önce kapatılmalıdır. Zorunlu ihtiyaçlar için gerekenin dışındaki madencilik faaliyetlerine son verilmelidir."

'İKLİM GREVİNE ÇAĞIRIYORUZ'
Arslan, 19 Mart'ta yapılacak küresel iklim grevine çağrıda bulundu ve şöyle devam etti: "İnsanın, emeğin ve doğanın sömürülmediği, tüm insanların onurlu, özgür ve mutlu bir hayat kurabilecekleri bir toplumsal düzeni ve gelecek kuşaklara yaşanabilir bir dünya bırakmayı, yaşamdan yana olan herkesi greve katılmaya çağırıyor ve haykırıyoruz; #iklimideğilsistemideğiştir."

KENTTE YAPILACAK ETKİNLİKLER
Yeşil Sol Parti Eşsözcüsü Hüseyin Çağlar da küresel iklim grevi kapsamında kentte yapacakları etkinlikler hakkında bilgi verdi. Çağlar, şu bilgileri paylaştı: "15 Mart'ta online olarak akademisyenlerle biraraya gelerek, iklim krizine dair bir forum düzenleyeceğiz. 17 Mart'ta Karşıyaka'da, 18 Mart'ta Alsancak'ta küresel iklim grevine çağrı yapacağız. Önlüklerimiz ve dövizlerimizle İzmir halkını bilgilendireceğiz. 19 Mart'ta ekoloji örgütleriyle birlikte küresel iklim grevine ilişkin etkinlik yapacağız."